Wie is ACP-beleidsadviseur Wendie?

wendie

Wendie van der Schuur is ACP-beleidsadviseur binnen het team collectieve belangenbehartiging. Voordat zij in deze functie aan de slag ging, heeft zij gedurende een jaar pensioenvoorlichting gegeven voor zowel de ACP als de NPB.

Wat doe je bij de ACP?
“Binnen het team Collectieve Belangenbehartiging werk ik aan belangrijke thema’s, zoals de politie cao en (vroeg)pensioen. In mijn rol ben ik betrokken bij overleggen met de werkgever en het ministerie om te zorgen voor goede arbeidsvoorwaarden voor politiepersoneel. Mijn focus ligt daarbij op het creëren van een aantrekkelijke werkomgeving, zodat de politie een werkgever blijft waar mensen met plezier willen werken. Recentelijk heb ik mij bijvoorbeeld intensief ingezet voor het Individueel Keuzebudget (IKB), een onderwerp dat mij bijzonder interesseert. Het zorgt ervoor dat politiemedewerkers flexibeler kunnen omgaan met hun arbeidsvoorwaarden en dat spreekt mij erg aan.”

Wendie

Waarom ben je bij de ACP gaan werken?

“Ik vind het ontzettend belangrijk om naast politiemensen te staan. Zij spelen een cruciale rol in onze samenleving. Hoewel ik zelf niet de moed zou hebben om als agent op straat te werken, ondersteun ik hen graag op mijn eigen manier. Oorspronkelijk lag mijn focus op pensioenen, maar ik ben blij dat ik me nu breder kan inzetten voor het welzijn van politiemedewerkers.”

Wat wil je voor onze leden bereiken?
“Mijn persoonlijke missie is ervoor zorgen dat de ACP een toegankelijke en laagdrempelige organisatie is. Ik wil dat leden ons altijd kunnen benaderen. Of het nu gaat om praktische vragen over arbeidsvoorwaarden of om persoonlijke kwesties. Recent sprak ik bijvoorbeeld met een gepensioneerde politieman die zijn hele carrière opnieuw beleefde, met zowel de mooie als de zware momenten. Dit had een enorme impact op zijn dagelijks leven. Mijn doel is dan ook dat we er niet alleen voor hen zijn tijdens hun actieve carrière, maar ook na hun pensioen.”

Heb je nog een mooie anekdote voor ons?
“Een van de momenten die me is bijgebleven, was tijdens de RVU-demonstraties in Den Haag. Dit was een dag waarop ik de kracht van de vakbond echt voelde. Ik stond zelf op de zeepkist om ons verhaal te vertellen, maar dit deed ik niet zonder eerst te luisteren naar de verhalen van de aanwezige politiemedewerkers. Zij gaven me inzicht in waarom het vroegpensioen zo belangrijk is. Het gaat niet alleen om fysieke uitputting, het heeft een dieper liggende impact. De ervaringen van het verplaatsen van dode lichamen, het omgaan met geweld en het reanimeren van kinderen zijn traumatisch en laten diepe sporen achter. Als moeder van drie kinderen raakt dit mij persoonlijk. Ik kan me geen groter verlies voorstellen dan dat iets zou gebeuren met mijn eigen kinderen. Politiemensen en andere hulpverleners staan dag en nacht klaar. Ze maken in korte tijd zoveel mee. Iets wat we echt niet mogen onderschatten. Juist daarom zet ik me elke dag opnieuw met volle overtuiging in voor deze baan: om het goed te doen voor iedere politieman en -vrouw.”