
Regeling LFU
Met de LFU kun je – bovenop je vakantie-uren – extra (doorbetaald) verlof opnemen. Bijvoorbeeld voor een langere vakantie, studietijd, een sabbatical, zorgtaken, of je spaart deze uren op tot aan het einde van je loopbaan en gebruikt ze voorafgaand aan de ingangsdatum van je pensioen.
Verlof opnemen
Je mag op elk gewenst moment levensfase-uren (LFU) opnemen, uiteraard in overleg met je leidinggevende. Tijdens het opnemen van levensfase-uren gaan je opbouw en uitbetaling van vakantiegeld en eindejaarsuitkering gewoon door. Je kunt LFU-verlof gedurende een langere periode opnemen, maar ook flexibel, bijvoorbeeld één dag per week.
Een verzoek voor opname van LFU-uren kun je indienen via BVCM. Deze aanvraag is gelijk aan de procedure zoals deze van toepassing is bij opname van vakantieverlof. Tijdens het opnemen van LFU-uren heb je gewoon recht op opbouw en uitbetaling vakantiegeld en eindejaarsuitkering.Ook aan de afdrachten vanuit je bezoldiging wijzigt niets.
Verlof opbouwen
Met de LFU kun je elk jaar 53,8 uur verlof opbouwen. Medewerkers met een volledig dienstverband van 36 uur of meer bouwen jaarlijks 53,8 uur extra verlof op. Bij een dienstverband onder de 36 uur per week ontvang je jaarlijks evenredig minder levensfase-uren. Heb je twee aanstellingen? Dan heb je per aanstelling een aanspraak naar evenredigheid, maar nooit meer dan 53,8 uur per jaar.
Je ontvangt géén rente over de LFU-uren. Het is immers tijd. Wel stijgt de waarde van je levensfase-uren in de loop der jaren mee met je uurloon. Als dat stijgt door algemene salarisverhogingen en/of loopbaanstappen is vervolgens uiteraard ook elk opgebouwd extra verlofuur meer waard op het moment dat je het (volledig doorbetaald) opneemt.
Maximaal 100 weken aaneengesloten verlof sparen met LFU
Het fiscaal toegestane spaarmaximum is 100 weken aaneengesloten verlof. Daar kun je in de loop van je werkzame leven meerdere keren extra verlof uit opnemen. Als je uren hebt opgenomen, kun je die weer bijsparen.
Uitbetalen LFU saldo
De LFU kan niet worden omgezet in geld. Alleen als je uit dienst gaat, wordt 50 procent van het nog niet opgenomen LFU-saldo in geld uitgekeerd. Dit geldt niet als je met pensioen gaat, omdat je dan (direct) voorafgaand aan je pensionering de uren moet hebben opgenomen. Bij overlijden wordt 100 % van je LFU-saldo aan nabestaanden uitbetaald.
LFU in het kort
- Je ontvangt met de LFU tijd voor tijd (een uur is een uur).
- Je ontvangt een individueel startbudget aan levensfase-uren dat je naar eigen keuze in vrije tijd kunt omzetten.
- Je ontvangt jaarlijks maximaal 100 uur (naar rato dienstverband) die je naar eigen keuze voor verlof (tijd) kunt inzetten.
- Voor zover van toepassing: Inhaaltoelage Bezwarende Functie (iTBF) blijft behouden.
- Je hoeft niet meer 1 procent meer te werken.
- Je kunt de LFU in overleg met je leidinggevende gedurende de hele loopbaan naar eigen keuze inzetten.