Wie is ACP-vakbondsadviseur Wout?

Wout vakbondsadviseur ACP

Wout Jongman (63) is sinds jaar en dag vakbondsadviseur bij Politievakbond ACP / Vakbond BOA ACP en richt zich in zijn werk vooral op boa’s. In het verleden heeft Wout – getrouwd, vader en opa – gewerkt bij de politie, marechaussee en defensie. Als vakbondsadviseur is hij de linking pin tussen de werkorganisatie van de ACP en in de eerste plaats boa-leden.

Wout

Wat doe je bij de ACP?
“Leden komen bij mij op de lijn met vragen of problemen en voor advies. Ook zetten de collega’s van het Ledencontactcentrum (LCC) vragen aan mij door. Ik ga vaak op werkbezoek om zo met leden te spreken en om te weten wat er in het land leeft. Daarnaast ben ik voor de politiecollega’s adviseur voor de eenheid Noord-Nederland.”

Waarom ben je bij de ACP gaan werken?
“Ik werkte als zedenrechercheur bij de politie in Flevoland en ik was toen al als vrijwilliger actief voor de ACP. Ik zag dat er een vacature vrijkwam voor vakbondsadviseur en dat leek me erg interessant werk. Natuurlijk heb ik het wel eerst thuis even besproken en daar stonden ze volledig achter me. Ik vind het mooi dat ik van de ACP de kans heb gekregen om hier aan de slag te gaan. Ik had namelijk geen HBO-opleiding, maar door middel van een assessment kon ik laten zien dat mijn werk- en denkniveau wel op HBO-niveau is, waarna ik ben aangenomen.”

Wat wil je voor de leden bereiken?
“Samen met mijn collega’s werken wij voor een doelgroep, waarvoor qua rechten en plichten nog niet zo heel veel geregeld is. Ik heb het over dienstongevallen, kosten, salaris, het strafrechtelijk traject etc. Ook krijg ik regelmatig verhalen binnen van boa’s die onterecht ontslagen worden of waarvan de werkgever iemand laat vallen. Bij de politie zijn deze zaken over het algemeen beter geregeld, bijvoorbeeld voor politiemensen met PTSS. Voor het publieke domein, de boa’s, staat hierover nog niets op papier. Daarom ligt er op dit moment een ingediende notitie bij de Tweede Kamer hierover, waarvoor wij input hebben geleverd.

Juist omdat ik zoveel verhalen hoor over hoe zwaar het werk kan zijn, wil ik dat dit goed geregeld wordt. Wanneer een lid een probleem heeft, dan wil ik dit oplossen. Helaas kan dit niet altijd, maar dan geven we advies. Stel, het probleem is niet oplosbaar. Dan is de volgende vraag heel belangrijk: Hoe graag wil je hier blijven werken? Wees verstandig, want nu kan je nog kiezen voor bijvoorbeeld een vaststellingsovereenkomst waarin je afspraken maakt met je werkgever. Of ik bied een luisterend oor, want ook dit kan al heel waardevol zijn.”

Kun je ons nog een mooie anekdote uit het werk vertellen?
“In Zwartewaterland (Steenwijk en omgeving) draaide ik op een late vrijdagavond een dienst mee met een boa, die ik ooit begeleidde. Tijdens die dienst werd een hele vracht met medicijnen gevonden. Ik zag nog nooit zoveel medicijnen bij elkaar. Omdat ik geen boa of politieman ben, is het voor mij normaal om in zo’n geval even aan de kant te gaan, zodat de professionals hun werk kunnen doen. Maar zodra ze erachter kwamen dat ik van de ACP was, werd ik meteen ingezet om te helpen. Toen begon mijn blauwe hart weer even sneller te kloppen.”