abp pensioen

ABP-event voor vakbonden: focus op de nieuwe pensioenregeling

 

Op woensdag 29 januari vond het jaarlijkse ABP-event voor vakbonden plaats. Een interessante en informatieve dag waarin de nieuwe pensioenregeling centraal stond. Er werd onder andere gesproken over het transitieplan, de focuspunten en de plannen van de politieke partijen BBB en NSC. 

Vanuit de ACP waren meerdere vertegenwoordigers aanwezig, waaronder Jan Smit (lid van het verantwoordingsorgaan van ABP), Ton Slingerland (eenheidsbestuurder ACP), Alie Nijboer (ACP-jurist) en Wendie van der Schuur (beleidsadviseur en pensioenspecialist).

De totstandkoming van het transitieplan

Roelf van der Ploeg, onderhandelaar in de Pensioenkamer, gaf uitleg over het transitieplan waarin de nieuwe pensioenregeling is vastgelegd. Hij benadrukte dat de nieuwe regeling geen bezuinigingsmaatregel is. Zijn uitgangspunt tijdens de onderhandelingen was een pensioenregeling die na 43 dienstjaren (inclusief AOW) uitkomt op 80% van het laatstverdiende loon.

Daarnaast besprak Van der Ploeg de onduidelijkheden rondom de Wet Toekomst Pensioenen. Hoe wordt de wet precies geïnterpreteerd en hoe vertalen we die naar de nieuwe pensioenregeling? Hij onderstreepte het belang van samenwerking tussen werkgevers, werknemers en ABP: het doel is om er samen uit te komen, ondanks de complexiteit. Transparantie en eenvoud zijn leidende principes, maar moeten altijd worden afgewogen tegen een van de kernwaarden van het pensioenstelsel: solidariteit.

Een punt van kritiek was het beperkte hoorrecht van gepensioneerden. Roelf gaf aan dat deze groep pas betrokken werd toen het concept-transitieplan al af was: “We hadden deze groep er liever eerder bij betrokken.”

Vijf focuspunten van ABP

Yolanda Verdonk, uitvoerend bestuurder bij ABP, presenteerde de vijf belangrijkste focuspunten voor de overgang naar de nieuwe pensioenregeling:

  1. Evenwichtigheid
  2. Financiële opzet, nieuwe regeling en overbruggingsplan
  3. Communicatie richting deelnemers en werkgevers
  4. Uitvoerbaarheid: processen, systemen en data
  5. Risicobeheersing

Wat wil ABP hiermee bereiken?

Met deze focuspunten wil ABP zorgen voor een stabiele overgang van de huidige naar de nieuwe pensioenregeling, zowel op de korte als lange termijn. Belangrijke aspecten hierin zijn:

  • Het waarborgen van de solidariteitsreserve (buffer): De buffer kan voorkomen dat pensioenen worden verlaagd en kan helpen om wijzigingen in de levensverwachting op te vangen.
  • Vooruitkijken naar 2027: De dekkingsgraad wordt als uitgangspunt voor indexering op minimaal 110% gehouden in plaats van 105%.
  • Duidelijke communicatie: Niet alleen vanuit ABP, maar ook via werkgevers en vakbonden.
  • IT-systemen en datakwaliteit op orde: ABP is vijf jaar geleden gestart met het opschonen van data om de transitie goed te laten verlopen.
  • Inzicht in risico’s: Er wordt rekening gehouden met mogelijke wijzigingen in de Wet Toekomst Pensioenen, bijvoorbeeld door politieke plannen van NSC en BBB. Ook de impact van renteontwikkelingen en geopolitieke factoren op de dekkingsgraad blijft een aandachtspunt.

Politieke plannen 

Over de risicobeheersing en de plannen van de NSC en BBB werd nog uitgebreid doorgepraat. Zij hebben samen een wetsvoorstel ingediend dat gepensioneerden de mogelijkheid geeft om af te zien van het invaren van hun pensioen in de nieuwe pensioenregeling. Als dit wordt doorgevoerd, betekent dit dat er niet één nieuwe pensioenregeling komt, maar dat ook de huidige ook blijft bestaan, zonder nieuwe instroom.

Daarnaast stelt NSC voor dat gepensioneerden de mogelijkheid krijgen om te ‘shoppen’ met hun reeds opgebouwde pensioen. Dit zou betekenen dat je het pensioen vanaf pensionering bij een andere pensioenuitvoerder kunt onderbrengen.

Risico’s

Verschillende aanwezigen benoemden de risico’s van het niet invaren van pensioenen en het vrij kunnen kiezen van een pensioenuitvoerder. Wat zijn mogelijke gevolgen? Een lager pensioen en minder of zelfs geen solidariteit tussen verschillende groepen, zoals gepensioneerden, werkenden en arbeidsongeschikten. Ook zal de uitvoering van de pensioenregeling hierdoor vertraging oplopen en wordt zowel de uitvoering als de communicatie complexer en duurder.

Het was een inspirerende middag. Goed om hierbij aanwezig te zijn geweest!

Vragen? 

Heb je vragen over de nieuwe pensioenregeling, het invaren of actuele ontwikkelingen, zoals het wijzigingsvoorstel van NSC? Neem dan gerust contact met ons op. Wij vinden het belangrijk om te weten wat jij vindt!