Tot voor kort ontvingen politiemedewerkers hun vakantietoeslag en eindejaarsuitkering als afzonderlijke betalingen: vakantietoeslag werd automatisch in mei uitgekeerd en de eindejaarsuitkering in november. Met de invoering van het Individueel Keuze Budget (IKB) is dat veranderd. Beide betalingen zijn nu opgenomen in het IKB-bruto, wat betekent dat politiemedewerkers niet meer automatisch een vakantietoeslag of eindejaarsuitkering ontvangen. In plaats daarvan kunnen zij zelf bepalen in welke maand(en) zij (een deel van) het IKB-bruto willen laten uitbetalen.
Het IKB-bruto bestaat uit drie componenten: vakantiegeld (8% van de bezoldiging), de eindejaarsuitkering (8,33% van het salaris) en het voormalige bovenwettelijke verlof (1,53% van het salaris). Door deze wijzigingen hebben politiemensen meer flexibiliteit in de manier waarop zij hun extra vergoedingen ontvangen.
Politiemedewerkers kunnen via het interne systeem Youforce de keuze maken om hun IKB om te zetten naar verlof in plaats van een uitbetaling. Deze aanpassing zorgt voor meer keuzevrijheid, maar betekent ook dat de vertrouwde, automatische betalingen van vakantiegeld en eindejaarsuitkering vervallen.
Daarnaast is er de mogelijkheid om vakantie-uren te kopen. Hoe zit dit precies?
Er is soms verwarring over de invloed van het Individueel Keuze Budget (IKB) op vakantie-uren. Veel medewerkers denken dat de invoering van IKB leidt tot meer of minder vakantie-uren. Dit is echter niet het geval. Het aantal vakantie-uren blijft gelijk en verandert niet door de keuze voor IKB.
Wat wel verandert, is dat medewerkers zelf hun vakantie-uren moeten aankopen. Dit betekent dat je nog steeds hetzelfde aantal uren hebt, maar je moet ze wel zelf verwerven via het IKB.
- Hoeveel vakantie-uren kan ik per kalenderjaar kopen?
Bij een 36-urige werkweek kun je maximaal 28,8 vakantie-uren kopen. Werk je een ander aantal uren, dan is dit naar rato van je werkweek. - Wat gebeurt er als ik vakantie-uren koop en later in het jaar mijn werktijd aanpas?
- Bij vermindering van werktijd: Als je het maximale aantal vakantie-uren hebt gekocht en je werktijd daarna vermindert, wordt het aantal gekochte uren niet aangepast. Heb je minder dan het maximale aantal uren gekocht en verminder je daarna je werktijd, dan kan het zijn dat je meer vakantie-uren hebt gekocht dan toegestaan. In beide gevallen vindt er geen aanpassing plaats.
Bij uitbreiding van werktijd: Als je na het kopen van vakantie-uren je werktijd uitbreidt, wordt het maximum aantal te kopen vakantie-uren aangepast. Je kunt dan nog extra uren kopen tot het nieuwe maximum.
- Ik zie op mijn verlofkaart voor 2025 minder vakantie-uren dan vorig jaar. Hoe komt dat?
Je voormalige bovenwettelijke verlof (28,8 uur bij een 36-urige werkweek) is nu opgenomen in je IKB-bruto en omgezet in een geldbedrag. Als je liever vakantie-uren hebt in plaats van geld, kun je deze uren kopen van je IKB-bruto. - Kan ik niet-gebruikte vakantie-uren uit het IKB meenemen naar het volgende jaar?
Ja, de gekochte vakantie-uren worden toegevoegd aan je verlofkaart. Daarna gelden de normale regels voor het opnemen en vervallen van vakantieverlof. - Kan ik alleen hele vakantie-uren kopen?
Nee, je kunt vakantie-uren kopen tot op 1 decimaal nauwkeurig. Bijvoorbeeld 22,5 uur. - Kunnen mijn gekochte vakantie-uren uit het IKB vervallen?
Ja, zodra je de vakantie-uren hebt gekocht, gelden de normale regels voor het opnemen en vervallen van vakantieverlof. - Kan ik gekochte vakantie-uren die ik niet gebruik, terugstorten in mijn IKB-bruto?
Nee, eenmaal gekochte vakantie-uren kun je niet terugstorten in je IKB-bruto. Ook kun je ze niet laten uitbetalen, tenzij je ontslag neemt. - Als ik vakantie-uren koop in juli 2025, vervallen deze uren dan in juli 2027 of bij de start van het nieuwe kalenderjaar 2027?
De vakantie-uren die je koopt van je IKB-bruto hebben een vervaltermijn die aansluit bij de reguliere regels over vakantieverlof. De vervaltermijnen gaan per kalenderjaar. Dat betekent: wanneer je in juli 2025 vakantie-uren koopt, vervallen deze vakantie-uren met ingang van kalenderjaar 2027. - Kan ik mijn maximale opbouw per maand laten uitbetalen met de tegel ‘IKB-bruto budget doorlopend uitbetalen’?
Je kunt met deze tegel maandelijks een bedrag van je budget laten uitbetalen. Helaas is het nog niet mogelijk om iedere maand automatisch je opbouw te laten uitbetalen. Hier wordt aan gewerkt en zodra het beschikbaar is, zullen we daarover communiceren. Tot die tijd moet je dus zelf een bedrag kiezen. - Wanneer heb ik voldoende budget om het maximum aantal vakantie-uren te kopen?
In de tegel zie je hoeveel budget je daarvoor moet inzetten (uurloon x aantal vakantie-uren = benodigd budget). Als je nog geen andere keuzes hebt gemaakt in je IKB-bruto, dan heb je vrij snel in het begin van het jaar (in februari) voldoende budget opgebouwd om het maximale aantal vakantie-uren te kopen. - Ik wil vakantie-uren kopen en in mei en november mijn IKB-bruto budget laten uitbetalen. Moet ik dat in een bepaalde volgorde doen?
Er is geen vaste volgorde vereist. Tip: als je eerst de vakantie-uren koopt en daarna het IKB-bruto budget laat uitbetalen, dan heb je na het kopen van de vakantie-uren goed overzicht van hoeveel budget je nog over hebt. - Kan ik meerdere keren per jaar vakantie-uren kopen of moet ik dat in één keer doen?
Het is niet verplicht om in één keer je vakantie-uren te kopen. Je mag bijvoorbeeld in februari 10 uur kopen en in september nog eens 10 uur. - Kan ik ook minder uren kopen dan het maximumaantal vakantie-uren?
Ja, je mag ook minder vakantie-uren kopen. Je hebt dan meer budget over voor andere doelen. De keuze is geheel aan jou hoe je je budget wil inzetten. - Ik ben aspirant en ’s zomers vier weken verplicht vrij, maar heb te weinig vakantie-uren. Moet ik vakantie-uren kopen uit mijn IKB?
Dit hoeft niet per se. Je kunt het tekort aan vakantie-uren aanvullen door:- Je vakantie-uren van het volgende kalenderjaar te gebruiken, of
- Vakantie-uren te kopen vanuit je IKB-bruto.