Op 1 april 2025 gaat er een nieuw stelsel in voor politiemedewerkers die door hun werk last krijgen van gezondheidsklachten, zoals PTSS. Het doel van dit nieuwe stelsel is om snel en eenvoudig hulp te bieden, met minder papierwerk. Het moet ervoor zorgen dat medewerkers sneller herstellen en weer aan het werk kunnen.
Het oude stelsel was namelijk gericht op de erkenning van een dienstongeval, beroepsziekte of een beroepsincident. Uit ervaringen van onze leden bleek dat er te weinig aandacht was voor zorg en ondersteuning. Medewerkers voelden zich vaak niet genoeg gesteund door de werkgever. Daarom moest het anders. De afgelopen jaren heeft de ACP daarom intensief meegewerkt aan het nieuwe stelsel voor beroepsgerelateerde gezondheidsklachten. We hebben meerdere juristen en onze eigen advocaat ingezet om dit belangrijke project te helpen ontwikkelen.
Wouter Dieks, advocaat van de ACP:
“De afgelopen jaren ben ik betrokken geweest bij de totstandkoming van het nieuwe stelsel. Het is enorm van belang dat het nieuwe stelsel het vertrouwen naar de zieke medewerker centraal stelt. Zo min mogelijk gedoe over vergoeding van schade. Alleen dan kan iemand goed blijven werken aan zijn of haar herstel en re-integratie. Het nieuwe stelsel beoogt dit te doen; een zieke werknemer heeft meteen toegang tot vergoeding van de belangrijkste schadeposten. Zelfs als de ziekte of letsel slechts 1% beroepsgerelateerd is. De komende jaren zal de ACP een vinger aan de pols houden en het nieuwe stelsel voor haar leden blijven monitoren en evalueren.”
Wat verandert er precies?
Het nieuwe stelsel vervangt de oude regelingen voor beroepsziekten, dienstongevallen en beroepsincidenten. Het legt de nadruk op zorg en ondersteuning, zodat politiemedewerkers snel en makkelijk toegang hebben tot hulp en vergoedingen. Het doel is om vertrouwen uit te stralen en juridische procedures zoveel mogelijk te verminderen.
Ramon Meijerink, voorzitter van de ACP:
“De ACP vindt het zeer belangrijk dat het nieuwe stelsel soepel verloopt en dat onze leden snel en eenvoudig toegang krijgen tot de zorg en vergoedingen die ze nodig hebben, zonder onnodige juridische procedures. Het doel is om het herstelproces te versnellen en onze leden de ruimte te geven zich volledig te richten op hun herstel, zodat zij weer snel en gezond aan het werk kunnen.”
Belangrijke punten van het nieuwe stelsel:
- Eenvoudigere procedures: Vertrouwen is het uitgangspunt. Er is verder geen onderscheid meer tussen verschillende soorten klachten.
- Directe zorg en ondersteuning: Medewerkers krijgen onmiddellijk de benodigde zorg en hulp, zodat ze zich kunnen richten op herstel en terugkeer naar het werk.
- Uitgebreide vergoedingen: In de herstel- en reintegratieperiode hebben medewerkers makkelijker recht op vergoeding van medische kosten, huishoudelijke hulp, (extra) kinderopvang en kosten voor werkzaamheden ‘in, aan en rond de woning’.
- Vergoeding van resterende schade: Ook (blijvende) resterende schade is volledig of gedeeltelijk gedekt, waaronder schade aan inkomen of carrière.
Wil je meer weten?
Het nieuwe stelsel wordt per 1 april ingevoerd via het programma Specifieke Aandacht en Zorg (SpAZ). De medewerkers van SpAZ zijn je eerste aanspreekpunt als je vragen hebt. Meer informatie staat op het intranet van de politie.
Wanneer valt iemand onder het oude of het nieuwe stelsel?
Dit is geregeld in het overgangsrecht. In onderstaand stroomschema is dit uitgewerkt. Daarin staat ook vermeld waar leden met vragen terechtkunnen.