5 vragen over dienstreizen

Bij de ACP ontvangen we van leden veel vragen die te maken hebben met dienstreizen en onder andere het vervoermiddel. Maar ook vragen als “Is een dienstreis altijd diensttijd?” “Hoe hoog is mijn vergoeding?” Bovendien is in 2023 de regelgeving op sommige punten aangepast en verbeterd, wat nog niet bij iedereen bekend is. Alle afspraken rondom dienstreizen en de wijze van vervoer vind je terug in het Besluit reis-, verblijf- en verhuiskosten politie (Brvvp). Hieronder zetten we een aantal veelgestelde vragen voor jou op een rij. 

1: Is een dienstreis eigen tijd of diensttijd?
Een dienstreis vindt altijd plaats in de ‘baas’ zijn tijd. De vraag is alleen, waar of wanneer start de dienstreis? Wanneer de dienstreis start op de plaats van tewerkstelling, dan is dat ook het startmoment van de diensttijd. Start de dienstreis in overleg met de werkgever (bijvoorbeeld uit praktische overwegingen) bij de woning van de medewerker, dan is dat de start van de diensttijd.

2: Wat is er geregeld voor het soort vervoer tijdens een dienstreis?
Het uitgangspunt is dat de werkgever een voertuig (of een gehuurd voertuig / taxi) beschikbaar stelt (zie art. 10 BrvvP). Artikel 11 Brrvp stelt dat indien er geen dienstvoertuig voorhanden is, de dienstreis met het openbaar vervoer wordt gemaakt. Als laatste optie wordt de mogelijkheid geboden om een dienstreis met een eigen vervoermiddel te maken. De werkgever moet hierom verzoeken én de ambtenaar moet er mee instemmen (zie art. 12 Brvvp).

3: Kan de werkgever mij verplichten om met eigen auto te reizen als OV geen alternatief is?
Nee, de werkgever kan je niet verplichten om je eigen vervoermiddel te gebruiken voor een dienstreis.

4: Welk bedrag kan ik declareren bij een dienstreis als ik gebruik maak van een eigen vervoermiddel?
De vergoeding voor het gebruik van een eigen motorvoertuig is €0,28 per kilometer. Voor het gebruik van een eigen (brom)fiets geldt ook een vergoeding van €0,28 per kilometer.

5: Ik maak voor de dienstreis gebruik van zowel het OV als van het eigen vervoermiddel. Kan ik beide declareren?
Per 1 januari 2023 is het inderdaad mogelijk om combinatiereizen (OV en gebruik eigen vervoermiddel), indien dit noodzakelijk is, te declareren. Je krijgt dus een kilometervergoeding voor je eigen vervoermiddel naar het station PLUS een vergoeding voor je treinreis op basis van eerste klasse. Als er in plaats van het eigen vervoermiddel gebruik gemaakt is van een taxi, wordt ook deze vergoed. Uiteraard moeten wel de bewijsstukken overlegd worden van de gemaakte kosten met OV en/of taxi. Onder OV wordt uiteraard ook bus/tram etc. gerekend.

Meer weten? Alle afspraken vind je in het Besluit reis-, verblijf- en verhuiskosten politie (Brvvp).