Doorpakken met C2000-verbeteringen noodzakelijk

De Nederlandse Arbeidsinspectie legt de politie een dwangsom op vanwege aanhoudende problemen met het communicatiesysteem C2000. ACP-voorzitter (a.i.) Ramon Meijerink, die namens de politiebonden de inspectie heeft ingeschakeld: “Politiemensen moeten kunnen vertrouwen op een goede voorbereiding voor situaties waarin C2000 niet goed werkt of helemaal uitvalt. Er zijn stappen gezet, maar die zijn onvoldoende.”

De Arbeidsinspectie benadrukt dat politiewerk zo moet zijn ingericht dat medewerkers, zeker in levensbedreigende situaties, op een goed werkend communicatiesysteem kunnen rekenen. Ook burgers zijn afhankelijk van deze verbindingen voor de juiste hulp in noodsituaties. Omdat de politie momenteel niet volledig aan deze eis kan voldoen, moet de organisatie tijdelijke maatregelen treffen om de veiligheid en gezondheid van haar medewerkers te waarborgen.

Dwangsom opgelegd

De politie heeft zestien weken om aan de eisen van de inspectie te voldoen. De organisatie stelt dat een dwangsom overbodig is, omdat er al wordt gewerkt aan verbeteringen in de opleiding, voorlichting en training rond C2000, plus een actieplan bij problemen. Echter, de ervaringen van politiemensen in probleemgebieden laten zien dat er nog steeds te weinig aandacht is voor C2000-problemen en hoe te handelen bij storingen.

“Jammer dat de politie onder andere de nadruk legt op dat de Arbeidsinspectie tot een dwangsom komt op basis van enkele interviews met politiemedewerkers. De politie doet de betrokken medewerkers, die namens hun collega’s openhartig hebben gesproken met de Inspectie, daarmee tekort”, zegt Ramon Meijerink. “Collega’s uit verschillende eenheden en in uiteenlopende functies, van collega’s van de meldkamer tot aan leidinggevenden. Politiemensen die nota bene dagelijks werken met C2000 en al jarenlang de gevolgen ervaren van het niet goed functioneren van hun lifeline.”

Alternatieven en tijdelijke maatregelen

De Landelijke Meldkamer Samenwerking (LMS) werkt versneld aan oplossingen voor gebieden met gebrekkige C2000-dekking, bijvoorbeeld door extra masten te plaatsen. Dit is positief, maar in de praktijk ervaren collega’s op straat nog steeds regelmatig storingen in diverse gebieden. Het is een utopie om te denken dat C2000 overal en altijd dekking zal bieden. Het is daarom essentieel dat politiemedewerkers weten in welke gebieden de dekking beperkt is en welke stappen ze kunnen nemen bij storingen of uitval van C2000. Toch blijkt deze informatie vaak niet alle collega’s te bereiken. De Arbeidsinspectie stelt terecht dat, waar C2000 uitvalt of er sprake is van een probleemgebied, een geschikt alternatief moet worden geboden.

Veiligheid en gezondheid van medewerkers

De politie erkent dat nog niet alle verbeteringen direct merkbaar zijn en werkt aan een duurzame oplossing. Hoewel de ACP ziet dat de werkgever stappen wil zetten, blijven de resultaten achter. De Arbeidsinspectie legt niet zomaar een dwangsom op aan een andere overheidsinstantie; zij schetst duidelijke kaders en benadrukt dat aanvullende maatregelen nodig zijn om de veiligheid en gezondheid van politiemedewerkers zo veel mogelijk te beschermen.

Aansprakelijk stellen werkgever

Los van de dwangsom die de Arbeidsinspectie de politie heeft opgelegd, wil de ACP politiemensen wijzen op mogelijke (individuele) juridische hulp. Loop je als medewerker immers binnen diensttijd psychische, lichamelijke of materiële schade op en heeft de werkgever niet voldoende gezorgd voor een veilige werkomgeving (zorgplichtschending), dan kan hier een aansprakelijkheid uit voortkomen voor de werkgever. Kom jij door de problemen met C2000 in de problemen en leidt de situatie tot aantoonbare schade, wend je dan vooral tot jouw bond. Onze juristen kunnen dan bekijken wat de mogelijkheden zijn in jouw persoonlijke situatie.

Landelijk overleg

Tijdens overleggen met de werkgever over het communicatiesysteem C2000 zet de ACP de zorgen van politiemensen centraal en vraagt de bond aandacht voor concrete oplossingen. Ramon Meijerink: “Samen streven we naar veilige en betrouwbare werkomstandigheden, waarbij we ook op de langere termijn werkbare en duurzame oplossingen eisen. Zo houden wij, als stem van politiemensen, de vinger aan de pols en zorgen wij ervoor dat de belangen van onze collega’s serieus worden genomen en daadwerkelijk tot actie leiden.”

Gerelateerd nieuws

In de media