CAO-afspraak gerealiseerd: Eed en belofte gemoderniseerd

Vanwege CAO-afspraken tussen de werkgever en de politiebonden worden de teksten voor de eed en de belofte vanaf 1 januari 2025 vernieuwd. De nieuwe teksten zijn makkelijker te begrijpen en kunnen ook in verschillende religieuze vormen worden uitgesproken. Artikel 9 van het Besluit algemene rechtspositie politie (Barp) is hiervoor aangepast.  

Waarom een nieuwe eed? 

De eed of belofte afleggen is een belangrijk ritueel bij de start van een functie bij de politie. Hiermee verklaar je dat je je werk op een eerlijke manier hebt verkregen en zult uitvoeren. Er was al lange tijd behoefte aan een modernere en inclusievere eed. Door afspraken in de cao 2024-2025 is dit nu geregeld. De vernieuwde tekst is duidelijker en biedt medewerkers ruimte om hun eigen geloofsovertuiging te laten zien. Dit maakt de eed betekenisvoller. Ook bij andere overheidsinstanties en gemeenten worden eed- en belofte-teksten inclusiever gemaakt. 

Religieuze varianten van de eed 

De werkgever en de bonden vonden het van belang om de teksten aan te passen, omdat de politie bestaat uit medewerkers met verschillende culturele en religieuze achtergronden. Steeds meer collega’s hebben een ander geloof dan het christendom. Vanaf 1 januari kan iedereen daarom kiezen om de eed af te leggen volgens zijn of haar eigen religie. Bij aanmelding voor de beëdiging kan aangegeven worden op welke god iemand de eed wil afleggen. Het blijft ook altijd mogelijk om te kiezen voor de belofte in plaats van de eed. Het Netwerk Divers Vakmanschap heeft geholpen bij deze aanpassing. 

Meer inclusieve arbeidsvoorwaarden

Inclusieve arbeidsvoorwaarden zijn al jaren een belangrijk onderwerp in de cao-overleggen. Gelijkwaardigheid en inclusie zijn essentieel voor een politie die er voor iedereen is. Inclusieve voorwaarden laten zien dat iedereen welkom is en zichzelf mag zijn.

De aangepaste tekst komt in het Besluit algemene rechtspositie politie, artikel 9.

Meer informatie