DUST – Decision Under Stress Training
Politiemensen moeten in zeer stressvolle en bedreigende situaties rustig blijven, terwijl ze tegelijkertijd ook een autoriteit vertegenwoordigen. Om dit te trainen ontwikkelde Radboud Universiteit samen met de Politieacademie het programma DUST: Decision Under Stress Training. Dit programma is mede gefinancierd door Politie Zorgpolis (PZP).
Teun-Pieter de Snoo is vanuit de Politieacademie betrokken bij DUST. Hij is onderzoeker op het thema weerbaarheid en heeft een achtergrond in neurobiologie.
Vanuit zijn vakgebied is hij altijd bezig om er achter te komen hoe we politiemensen verder kunnen begeleiden en trainen. Dit doet hij met onderzoekers van de Radboud Universiteit. “Vijftien jaar geleden zijn we bij de Politieacademie aan de slag gegaan met het in kaart brengen van de weerbaarheid van aspiranten door ze voor een langere tijd te volgen. Er is veel verschil in hoeveel stressklachten aspiranten ervaren. Dit hangt niet alleen af van situaties op het werk, maar ook van hun lichamelijke reacties. We ontdekten dat we langdurige klachten konden voorspellen op basis van processen in de hersenen die te maken hebben met emotiecontrole. Deze complexe hersenprocessen beïnvloeden hoe goed je fysiologie kunt regelen. De variatie in hartritme is in veel studies gekoppeld aan veerkracht en gezondheid.”
Drie vaardigheden
Met deze uitslag wilden Teun-Pieter en de universiteit aan de slag en ze bedachten DUST- een VR-game, die reageert op je hartslagvariabiliteit. Door het spel te spelen, leert de deelnemer zich te richten op drie vaardigheden: stressregulatie, besluitvaardigheid en situational awareness. Ook helpt het programma het hartritme beter te beheersen tijdens actie, wat veerkracht versterkt. “Voordat je met de game begint, krijg je eerst uitleg hoe de VR-wereld werkt. Daarna krijg je een hartslagmeter om en een VR-bril op. In het spel is het de bedoeling dat je zombies doodt die je aanvallen, toch mag je niet zomaar op iedereen schieten. Je krijgt instructies: wie is wel een vijand en wie niet? Het is de bedoeling dat je goed om je heen kijkt, de omgeving in je opneemt en de situatie op de juiste manier inschat. Ervaar je veel stress? Dan is het spel heel donker en onoverzichtelijk. Kun je met ademhaling je lichaam onder controle krijgen? Dan word je beloond doordat het spel steeds lichter en dus overzichtelijker wordt”, laat Teun-Pieter weten. Na elk spel krijgen de deelnemers een overzicht waarop zij hun prestaties kunnen aflezen, zodat ze weten waar ze de volgende keer extra op moeten letten.
Resultaat loont
Teun-Pieter: “We blijven de politiemensen die met DUST aan de slag gaan volgen na hun opleiding of tijdens hun werk. Zodat we kunnen zien hoe ze na de training omgaan met moeilijke situaties. Het effect van DUST zien we al terug bij IBT-docenten; meer dan tachtig procent wil DUST gebruiken in hun trainingen. Bijna allemaal voelden ze zich bewuster van hun lichamelijke reacties onder druk. Daarnaast toonde meer dan dertig procent van de docenten buiten de VR-omgeving meer hartslagflexibiliteit tijdens een schietoefening, vergeleken met docenten zonder training.” Dankzij het team Virtueel Leren van de Politieacademie is DUST de afgelopen jaren verbeterd. Het past zich nu beter aan individuele reacties aan, waardoor agenten sneller leren en hun voortgang gemakkelijker kunnen bijhouden. Bovendien kan DUST nu zonder laptop draaien, waardoor trainen op politieacademies door het hele land mogelijk is met de bestaande apparatuur.