Samen sterker: ACP en CNV gaan samenwerken

Politievakbond ACP sluit een samenwerkingsovereenkomst met CNV. CNV gaat de ACP vertegenwoordigen aan de centrale overlegtafels op politiek niveau. Daarnaast gaat de ACP samenwerken met CNV om de dienstverlening richting leden te versterken. Waarnemend ACP-voorzitter Ramon Meijerink: “Met CNV aan onze zij vormen we een krachtig front, waarbij de stem van onze leden nog beter wordt gehoord.”

De ledenvertegenwoordiging van de ACP stemde op 11 december in met dit besluit. Met de overstap wil de ACP de belangen van de leden nog beter behartigen. Ramon Meijerink: “CNV is een grote partij met veel kennis en kunde op het veiligheidsdomein. Ze vertegenwoordigen op dit moment al meerdere veiligheidssectoren, zoals brandweer, beveiliging en ambulancepersoneel. De politie en boa’s, onze leden sluiten hier naadloos bij aan.”

Daarnaast vindt de ACP in CNV een samenwerkingspartner die aansluit op de eigen identiteit. “We delen de kernwaarden ‘verantwoordelijkheid’, ‘lef’, ‘behulpzaamheid’ en ‘deskundigheid’. Deze stap versterkt ons fundament, zonder onze identiteit te verliezen.” 

Stevigere positie

CNV-voorzitter Piet Fortuin: “Politiemedewerkers en boa’s vormen de ruggengraat van de samenleving. In een tijd waarin polarisatie en spanningen toenemen in de samenleving, brengen zij rust en houden zij, soms met gevaar voor eigen leven, Nederland veilig. Met deze samenwerking kunnen we de positie van onze leden nog meer versterken.”

Ramon Meijerink beaamt dit: “Door de samenwerking krijgt de ACP een stevigere positie op landelijk niveau door actiever aan de slag te kunnen gaan met de verschillende onderhandelingspartijen. Voor de BOA-leden betekent het bijvoorbeeld dat ze voor het eerst aansluiting krijgen bij de landelijke overlegtafels waar hun CAO’s worden afgesproken. Op deze manier kunnen we dus nog meer betekenen voor onze leden als het gaat om bijvoorbeeld veiligheid, een goede CAO of een rechtvaardig pensioen.”

CNV is zeer verheugd dat de ACP zich aansluit bij CNV. “We zien uit naar de samenwerking en heten de ACP dan ook van harte welkom”, aldus Fortuin.

Samenwerking

Deze stap brengt met zich mee dat de ACP in de toekomst niet langer is aangesloten bij de VCP. Ramon Meijerink: “In de toekomst zullen we uiteraard blijven samenwerken met de VCP en ook met FNV, vanuit onze aansluiting bij CNV. We kijken positief terug op de samenwerking met de VCP. Het is in het belang van alle werkenden dat de drie vakcentrales een sterke positie behouden ten behoeve van werkend Nederland.”

politiemotor - samenwerking ACP en CNV

Wij zetten de meest gestelde vragen over de samenwerking voor je op een rij:

Waarom werd er gekeken naar een samenwerking met CNV?

De ACP vindt het belangrijk om een sterke bond te zijn met een sterk netwerk en een sterke onderhandelingspositie. In de afgelopen jaren is er gekeken naar een gezamenlijke toekomst voor de politiebonden. Hiervoor werd een stichtingsmodel uitgewerkt, waarbij De Stichting Nationale Politieverenigingen de bestaande verenigingen (ACP, NPB en Equipe) zou besturen.

Dit Stichtingsmodel bleek niet haalbaar, waarna duidelijk werd dat er voorlopig geen vooruitzicht is op de gezamenlijke samenwerking.  Hierna werd duidelijk dat de ACP verder moest werken aan zijn eigen identiteit en groei, waarna er contact ontstond met het CNV.

Waarom is er gekozen voor de overstap naar CNV?

Tijdens de gesprekken met het CNV werd helder dat we over veel onderwerpen op één lijn zitten. Dit werd destemeer duidelijk tijdens het RVU-traject, waarbij beide partijen elkaar goed op de hoogte hielden. Gaandeweg zijn de contacten geïntensiveerd en verbreed. Zo stelt het CNV kennis ter beschikking (juridische intervisie en capaciteit). En al eerder zijn er structurele afspraken gemaakt over het opleiden van ACP-belangenbehartigers UWV, samen met CNV Vertrouwenspersonen.

In het verlengde hiervan zijn er op bestuurlijk niveau meerdere gesprekken gevoerd over mogelijkheden tot een meer formele verbinding tussen ACP en CNV. Daarin is geconstateerd dat de ACP en het CNV een gedeelde visie hebben op de rol en toekomst van vakbonden. We delen de kernwaarden ‘verantwoordelijkheid’, ‘lef’, ‘behulpzaamheid’ en ‘deskundigheid’. Ook werken we vanuit inhoud en kwaliteit aan de belangenbehartiging van onze leden. Daarnaast is uitgesproken dat er over en weer geen blokkades vanuit het verleden liggen.

De ACP wil het beste voor haar leden en met deze ‘overstap’ kunnen we meer bereiken voor onze leden.

Waarom gaat de overstap zo snel?

Verschillende zaken kwamen bij elkaar: inzicht op de meerwaarde van het lidmaatschap van de VCP, de stand van zaken met betrekking tot de (verdergaande) samenwerking tussen de politiebonden, de positie van de ACP en de contacten met het CNV tijdens het RVU-traject. Vooral dit laatste bracht het inzicht dat de ACP en het CNV gedeelde waarden hebben en voor elkaars positie een versterking kunnen zijn.

Door de lessen die we hebben getrokken uit het RVU-traject en het inzicht dat het ons heeft gebracht over hoe we onze positie zouden moeten versterken, maakt dat we de samenwerking nu aangaan. Het feit dat we die gedeelde waarden hebben en elkaar uiteraard vanuit het verleden kennen (waarbij er nu geen blokkades meer zijn), maakt dat de doorstap naar het samenwerken snel mogelijk is.

Op welke manier kan CNV de ACP beter vertegenwoordigen?

CNV is een sterke partner en grote speler aan de  onderhandelingstafel als het gaat over bijvoorbeeld pensioen en maatschappelijke ontwikkelingen, waarin veiligheid een belangrijke rol heeft. Het CNV biedt ons toegang tot een nieuw netwerk en een stevige positie.

Welke voordelen biedt CNV?

Het CNV biedt de ACP met hun samenwerking:

  1. een duidelijk gezicht in Den Haag met een sterk merk;
  2. rechtstreekse toegang tot de Sociaal Economische Raad (SER) en Stichting van de Arbeid;
  3. dwarsverbanden in het veiligheidsdomein (brandweer, douane, particuliere beveiliging);
  4. extra ledenvoordelen;
  5. inzet van kennis en kunde vanuit de werkorganisatie CNV, zoals ledenwerving, ICT en fiscaliteiten.

Wat verandert er voor mij als lid van de ACP?

Er verandert niets. Je hoeft geen lid te worden van het CNV en er komen geen extra kosten bij. Wel zijn er extra voordelen.

Door de samenwerking met het CNV krijgen we als vereniging een stevigere positie op landelijk niveau door nog intensiever actief te kunnen zijn aan de verschillende onderhandelingstafels als het bijvoorbeeld gaat over pensioen(zaken).

Voor boa-leden betekent het dat we voor het eerst ook aansluiting krijgen bij de landelijke overlegtafels waar hun cao’s worden afgesproken. Ook kunnen leden gebruik maken van ledenvoordelen van CNV zoals de belastingdienst, een service waar behoefte aan is en waar ieder jaar door leden om wordt gevraagd. Bovendien is dit voor de ACP en haar leden financieel voordeliger.

Wat zijn de gevolgen voor de onderhandelingspositie zowel op sectorniveau als op bedrijfsniveau?

Op sectorniveau zal het voor de politie hetzelfde blijven. Zoals aangegeven krijgen we landelijk wel een versterkte positie door CNV. Voor boa’s betekent het dat we op sectorniveau nu ook via CNV toegang krijgen tot de landelijke overlegtafels.

Wat doet een vakcentrale voor de politiecollega’s?

Een vakcentrale brengt de aangesloten bonden beleidsmatige samenwerking en invloed bij sectoroverstijgende onderwerpen. Vakcentrales onderhandelen in de Sociaal Economische Raad (SER) en de Stichting van de Arbeid over sociaal-economische thema’s. Daarnaast lobbyen ze richting de politiek en oefenen zo invloed uit op wet- en regelgeving.

Een vakcentrale geeft de ACP toegang tot belangrijke onderhandelingstafels en het politieke netwerk. Daarnaast vormen een vakcentrale en de aangesloten bonden een netwerk van professionals (bestuurders, juristen, expertise op arbo/medezeggenschap/sociaal economisch beleid, financiën, etc.).

Met een vakcentrale vergroten de aangesloten bonden dan ook hun draagvlak en slagkracht, zowel in kwaliteit als in kwantiteit. De aangesloten bonden en/of vakcentrale kunnen elkaar versterken door hun inbreng op verschillende tafels en ook ‘de macht van het getal’ draagt bij aan versterking. Afhankelijk van de vakcentrale kunnen er ook directe diensten en ledenvoordelen geboden worden via een vakcentrale.

Wat zijn de verwachtingen voor de toekomst?

Voor nu gaan we een samenwerkingsovereenkomst aan. Het idee daarbij is dat we elkaar blijvend versterken en gezamenlijk het veiligheidsdomein nog beter kunnen vertegenwoordigen.