Cijfers meldingen verwarde personen hoger dan bekend

Het aantal meldingen van verward (onbegrepen) gedrag is vorig jaar verder opgelopen tot 150.000, maakt de politie vandaag (16 januari 2025) bekend. Een hoog getal, dat in werkelijkheid nog veel hoger ligt. Veel situaties die verband houden met verward gedrag worden namelijk niet onder deze categorie geregistreerd. Denk aan meldingen over vermiste personen, geweldsincidenten, vernielingen, zelfdodingen, zelfverminking en zelfs doodslag of moord.

Personen met verward gedrag krijgen vaak niet de hulp die ze nodig hebben, waardoor ze kunnen doorslaan en extreme dingen doen. Dingen waarvoor jij, als politiemedewerker, wordt opgeroepen. En sommige situaties laten je niet koud.

Beschadigd 

Op 14 januari deelde ik op LinkedIn hoe mijn emmer overliep tijdens mijn tijd bij de politie.  Politiemensen en andere hulpverleners raken fysiek en mentaal beschadigd door het uitblijven van de juiste hulp voor verwarde personen en de situatie waarin zij dan terechtkomen. Zij zijn er niet om psychische problemen op te lossen. Daarvoor is de GGZ.

Het inzetten van GGZ-medewerkers in de meldkamer is daarom van groot belang. Zij hebben de juiste kennis en kunnen de psychische achtergrond van een persoon beter inschatten. Bovendien zorgen zij ervoor dat iemand sneller passende hulp kan krijgen. Ook moet de samenwerking op andere vlakken worden verbeterd om escalaties aan de voorkant te voorkomen. Hiervoor zijn structurele investeringen nodig. De ACP roept de politiek dan ook op om hier snel middelen voor vrij te maken.

Door: Waarnemend ACP-voorzitter Ramon Meijerink

Ramon Meijerink