Woensdag bespreekt de Tweede Kamer een wetsvoorstel voor een algeheel verbod op consumentenvuurwerk. Dit weekend hebben de Nationale Politie, de politiebonden NPB, ACP en Equipe en de Centrale Ondernemingsraad van het korps alle fracties in de Kamer een gezamenlijke position paper gestuurd. Daarin roepen ze de volksvertegenwoordigers op: neem uw verantwoordelijkheid voor een noodzakelijke stap in de bescherming van politiemedewerkers tijdens de jaarwisseling.
Hoeveel schade en verminkingen aan mens en milieu mag een riskante ‘feestelijke traditie’ op één dag opleveren voordat besloten wordt dat de nadelen niet langer opwegen tegen de voordelen?
De Nationale Politie, de politievakbonden ACP, NPB en Equipe en de Centrale Ondernemingsraad van het korps vinden dat de afgelopen jaarwisseling een kantelpunt is bereikt op vuurwerkgebied. Het risico op blijvende invaliditeit of zelfs het overlijden van politiemensen tijdens hun werk rondom oud en nieuw is ontoelaatbaar gestegen.
Zij roepen de volksvertegenwoordigers op deze ontwikkeling onder ogen te zien, in samenhang met de andere nadelige gevolgen van het huidige vuurwerkbeleid voor mens, dier en natuur. Dan blijft er in het algemeen belang maar één optie over: de invoering van een algemeen verbod op de verkoop, het bezit en het afsteken van vuurwerk.
Zo’n verbod zal niet voldoende zijn om politiemensen en andere hulpverleners tijdens oud en nieuw volledig te beschermen tegen vuurwerkagressie. Maar het is wel een noodzakelijke stap om een begin te maken aan het verkleinen van de explosief toegenomen gezondheidsrisico’s die zij tijdens hun werk lopen.
Op woensdag 19 februari vanaf 15:30 uur bespreekt de Tweede Kamer een wetsvoorstel van Groen Links/Partij van de Arbeid en de Partij van de Dieren voor een volledig verbod op consumentenvuurwerk in Nederland. Alleen al als blijk van erkenning van en waardering voor de zwaarte van het politiewerk anno 2025 verdient dit wetsontwerp steun van de Tweede Kamer – inclusief de fracties die het Hoofdlijnenakkoord van het kabinet Schoof hebben ondertekend.
Het afsteken van vuurwerk door burgers rondom de jaarwisseling is in Nederland opgekomen in de jaren zestig van de vorige eeuw. Het is dus een relatief recente ’traditie’, waarvan de risico’s in twintig jaar tijd flink zijn toegenomen.
Voor alle duidelijkheid: artsen, politiemensen en andere hulpverleners hebben het afsteken van vuurwerk door amateurs altijd al vooral gezien als een bron van menselijke ellende en geweld, zeker in combinatie met de hoeveelheden alcohol en drugs die tijdens oud en nieuw geconsumeerd worden. Waar de meeste burgers konden wegkijken, werden deze professionals elk jaar weer met hun neus op de soms afgrijselijke gevolgen gedrukt.
‘Bommen en granaten’
Twee ontwikkelingen hebben die risico’s inmiddels tot ongekende hoogte opgestuwd. Ten eerste is er steeds meer steeds zwaarder vuurwerk in omloop gekomen. Voor deze projectielen is het woord vuurwerk niet langer toereikend; het zijn in feite explosieven. De verkoop en het afsteken van deze ‘bommen en granaten’ is in Nederland verboden, maar de handhaving van dit verbod is problematisch en laat (nog) veel te wensen over.
Agressief vandalisme
Ten tweede is er een aanvullende traditie ontstaan om de jaarwisseling te benutten voor het zoeken van de confrontatie met de politie door allerlei agressieve vormen van vandalisme – inclusief het belagen van hulpverleners en het willekeurig vernielen van andermans eigendommen (auto’s) en publieke voorzieningen. Ook hier geldt: veel burgers kunnen het zich veroorloven daar geen enkele moeite mee te hebben – maar veel politiemensen juist niet. Zij worden ingezet om de jaarwisseling voor de burgers onderling ordelijk en veilig te laten verlopen en zien zich daarbij steeds meer geconfronteerd met burgers die eropuit lijken agenten blijvende invaliditeit te bezorgen of erger.
Meer informatie:
- Lees de postion paper
- 365 dagen steun voor hulpverleners
- Voor politiemensen is de jaarwisseling geen feestje