Geld opnemen uit eigen pensioenpot voorlopig uitgesteld

Bron: NOS 

Wie vanaf 1 juli dit jaar met pensioen gaat, kan nog niet rekenen op het zogenaamde ‘bedrag ineens’. De mogelijkheid om 10 procent van de volledige pensioenspaarpot in één keer op de rekening te laten storten, wordt uitgesteld tot juli 2026. De ACP begrijpt dat het voor veel gepensioneerden aantrekkelijk lijkt om direct een aanzienlijk bedrag op te nemen, maar wij willen benadrukken dat het belangrijk is om goed na te denken over de langetermijngevolgen van deze keuze. Het opnemen van een groot bedrag heeft niet alleen invloed op de hoogte van het maandelijkse pensioen, maar kan ook gevolgen hebben voor toeslagen, zoals zorg- of huurtoeslag.

In een brief aan de Eerste Kamer meldde minister Van Hijum van Sociale Zaken dat er eerst meer duidelijkheid moet komen over de fiscale gevolgen van deze opname. “Het opnemen van een bedrag ineens heeft gevolgen voor het inkomen en kan mogelijk invloed hebben op het recht op toeslagen”, aldus de minister. Ook moet er eerst een online rekentool beschikbaar komen, waarmee gepensioneerden zelf kunnen berekenen wat het ‘bedrag ineens’ voor hen betekent.

Let op: niet te rijk rekenen

Met deze uitstelmaatregel volgt de minister het advies van budgetvoorlichter Nibud, die al eerder heeft gewaarschuwd dat mensen zich niet te rijk moeten rekenen bij het opnemen van een groot bedrag.

Wie bijvoorbeeld 250.000 euro heeft opgebouwd, zou in theorie 25.000 euro kunnen opnemen. Dit kan aantrekkelijk lijken voor de aankoop van een camper, een bootje of de studie van een kleinkind. Echter, dit kan ertoe leiden dat de maandlasten van het maandelijkse pensioen lager uitvallen. Daarnaast bestaat het risico dat, door de eenmalige verhoging van het inkomen, iemand (deels) zijn recht op toeslagen verliest, zoals zorg- of huurtoeslag.

Pensioentransitie en voorbereidingstijd voor fondsen

De minister speelt hiermee in op de wensen van de pensioenfondsen, die momenteel bezig zijn met de pensioentransitie. Dit proces houdt in dat de collectieve pensioenpot wordt opgesplitst in kleinere, individuele potjes, waarbij de hoogte van de maandelijkse uitkering meer fluctueert met de economische groei. De meeste pensioenfondsen maken de overstap aan het einde van dit of volgend jaar. Het zou te veel werk zijn als zij halverwege dit jaar ook het ‘bedrag ineens’ voor hun deelnemers zouden moeten realiseren. De Pensioenfederatie, de koepel van pensioenfondsen, heeft daarom gepleit voor voldoende voorbereidingstijd.

Vorig jaar ging de Tweede Kamer al akkoord met het ‘bedrag ineens’. Dit voorjaar zal de Eerste Kamer erover stemmen. Tot nu toe lijkt er een meerderheid voor het plan te zijn.

Advies van de ACP

De ACP begrijpt dat het gebruik maken van het ‘bedrag ineens’ aantrekkelijk kan lijken, maar wij raden aan om goed geïnformeerd te worden over de werkelijke gevolgen van deze keuze. Houd rekening met belastingen en mogelijke gevolgen voor toeslagen. Een keuze die op korte termijn aantrekkelijk lijkt, kan op lange termijn nadelige effecten hebben, omdat je levenslang een lager pensioen zal ontvangen door het opnemen van dit bedrag. Laat je daarom goed adviseren, bijvoorbeeld door een pensioenambassadeur binnen het korps.

Het ABP, het pensioenfonds waar politiemensen hun pensioen opbouwen, maakt de overstap naar de nieuwe pensioenregeling op 1 januari 2027.