Nieuwe pensioenregeling op komst: informeer jezelf!

Over anderhalf jaar – vanaf 1 januari 2027 – wordt voor ambtenaren een nieuwe pensioenregeling van kracht – en dus ook voor politiemedewerkers. Een historische gebeurtenis, want het opbouwen van pensioen is een belangrijke (en kostbare) arbeidsvoorwaarde. Het is ook een ideële voorziening: voor iedereen binnen een beroepsgroep voldoende pensioenkapitaal organiseren lukt alleen op basis van solidariteit, oftewel: als iedereen meedoet (naar financiële draagkracht).

De ACP vindt het belangrijk dat politiemedewerkers goed geïnformeerd zijn over de nieuwe regeling. Deze bevat op meerdere punten verbeteringen, maar brengt ook veranderingen met zich mee die voor iedereen van belang zijn. Daarom vertellen we er al langere tijd over tijdens bijeenkomsten in het land, en waren we vorig jaar onder andere aanwezig bij de Pensioen3daagse in de eenheden om vragen van collega’s te beantwoorden. Dat zullen we ook dit jaar weer doen. Daarnaast kun je als lid altijd met je pensioenvragen bij ons terecht – we helpen je graag verder.

Vanaf deze zomer zullen wij als politiebond regelmatig zo toegankelijk mogelijke informatie over het nieuwe afsprakenpakket publiceren. Dat doen we ook aan de hand van binnenkomende vragen van collega’s.

We adviseren iedereen zich minstens één keer goed in de nieuwe regeling te verdiepen. Het is namelijk belangrijk dat zoveel mogelijk collega’s begrijpen op welke fundamentele waarden de regeling gebouwd is en waarom het zo belangrijk is de praktische afspraken over deze sociale verworvenheden te (blijven) verdedigen.

We trappen onze informatiecampagne af met het presenteren van twee animatiefilmpjes. Elk van hen geeft in 3,5 minuut antwoord op een basisvraag over de nieuwe pensioenregeling:


Hoe verandert jouw pensioenopbouw vanaf 2027?

Een politiemedewerker in actieve dienst bouwt automatisch pensioen op. Dat gebeurt door maandelijks een premiebedrag in te leggen bij pensioenfonds ABP. Dertig procent daarvan betaal je zelf. Zeventig procent betaalt je werkgever (het korps). Welk ouderdomspensioen bouw je op door deze inleg? En wat heeft dat bedrag met je AOW te maken? Wat levert één premiejaar je op aan pensioenrechten? Waarom is de nieuwe regeling op dat punt een verbetering voor jongere deelnemers? Is er een compensatie geregeld voor oudere deelnemers? Uit welke vier andere punten bestaat het financiële overgangsplan van ABP?

Zie hier de video

Wat wordt het politiepensioen vanaf 2027?

Door welke afspraken krijgen de pensioenfondsen meer ruimte om de koopkracht van de pensioenen op peil te houden? Welke rol speelt de overeengekomen solidariteitsreserve daarbij? Wat is er afgesproken over het vastzetten van de pensioenpremie? Welke ABP-uitkering krijg je bij arbeidsongeschiktheid? Op welke ABP-uitkeringen kunnen je nabestaanden rekenen bij jouw overlijden – voor of na je pensionering? Hoe gaat ABP ervoor zorgen dat deelnemers de opbouw van hun pensioenkapitaal door de jaren heen beter kunnen volgen?

Zie her de video

VOORGESCHIEDENIS

Hoe zat het ook alweer?
In juli 2019 sloten de Nederlandse vakbonden, werkgevers en overheid een historisch akkoord over het verbeteren van het pensioenstelsel. Daarbij hadden alle partijen uiteraard hun eigen inzet. Wat de bonden betrof moesten de pensioenvoorzieningen socialer en rechtvaardiger worden: meer ruimte voor koopkrachtbehoud door tijdige inflatiecorrectie bijvoorbeeld. Ook moest de financiering (zoveel mogelijk) gebaseerd blijven op solidariteit.

Nieuwe spelregels
De praktische uitwerking van de afspraken vond zijn neerslag in de Wet toekomst pensioenen (Wtp), die sinds 1 juli 2023 van kracht is. Vervolgens moesten alle pensioenfondsen hun bestaande pensioenregelingen omzetten in nieuwe regelingen die voldoen aan de nieuwe (wettelijke) spelregels. Dat brengt het maken van veel keuzes met zich mee, die samen weer onderwerp zijn van onderhandelingen tussen sectorale vakbonden, werkgevers en pensioenfondsen.

Onderhandelaarsakkoord
Op 21 december 2023 zijn de onderhandelaars van de bonden, de werkgevers en ABP het eens geworden over de hoofdlijnen van een nieuwe pensioenregeling voor overheids- en onderwijspersoneel. Dat akkoord is dus ook van belang voor (oud-)politiemedewerkers.

In de maanden daarna heeft ABP een stappenplan gemaakt voor een zorgvuldige overgang van het huidige naar het nieuwe stelsel een zogenaamd transitieplan. De afgesproken uiterste overgangsdatum is 1 januari 2028, maar eerder mag ook. ABP heeft ingezet op 1 januari 2027.

Meer informatie