Geweld tegen politiemensen is een toenemend probleem en de gevolgen zijn groot. Niet alleen voor de medewerkers zelf, maar ook voor hun directe omgeving en de effectiviteit van de politie als geheel. De ACP heeft zich in de loop der jaren actief ingezet om dit geweld aan te pakken en de omstandigheden voor agenten te verbeteren. Maar wat is er tot op heden bereikt en waar liggen nog uitdagingen?
Al in 2013 drong de ACP aan op strengere maatregelen tegen geweld tegen politiemensen. De bond pleitte voor een landelijk geweldsprotocol en stelde voor om plegers van geweld tegen agenten zwaarder te straffen. Maar de aanpak moest niet alleen op papier staan. Volgens de ACP was er ook dringend behoefte aan meer training voor politiemedewerkers, zodat zij beter voorbereid zouden zijn op gewelddadige confrontaties.
Erkenning en nazorg
In 2014 maakte de ACP opnieuw duidelijk dat er niet alleen aandacht moest zijn voor de daders van geweld, maar ook voor de politiemensen zelf. De bond zette zich in voor betere opvang en nazorg voor politiemedewerkers na een confrontatie met (zwaar) geweld. Daarbij werd de nadruk gelegd op het belang van hulp bij het verwerken van zowel de fysieke als de psychologische gevolgen van incidenten.
De voormalige korpschef stelde vervolgens voor om speciale teams op te zetten die zich richten op groepen die agenten ook in hun privéleven lastigvallen. Dit was een belangrijke stap in de erkenning van trauma’s zoals PTSS, waarmee politiemensen vaak kampen na gewelddadige incidenten.
Onderzoek naar impact van geweld
Naast pleiten voor concrete maatregelen, heeft de ACP destijds ook actie ondernomen op het gebied van onderzoek. In samenwerking met Loyalis en onderzoeksbureau Motivaction werd er een uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar de impact van geweld op politiemensen. De bevindingen waren schokkend: geweld tegen agenten heeft een diepgaande invloed, zowel op hun werk als op hun privéleven. Dit onderzoek leidde tot belangrijke aanbevelingen voor verbeterde trainingen, strengere straffen voor daders en uitgebreide nazorg voor slachtoffers.
Samenwerking
Vorig jaar nog heeft de ACP de Taskforce Onze Hulpverleners Veilig gesteund bij de inspiratiesessies voor hulpverleners. Het doel was om ervaringen en best practices te delen over de aanpak van geweld tegen hulpverleners, waaronder politieagenten. Dit zorgde voor meer bewustwording binnen de veiligheidssector en bood een platform voor politiemensen om van elkaar te leren. Daarnaast organiseerde de ACP zelf, in samenwerking met de Coalitie voor Veiligheid, een symposium om aandacht te vragen voor geweldsincidenten tegen mensen in het uniform, de gevolgen daarvan en mogelijke oplossingen.
Oproep tot voldoende middelen en bevoegdheden
Ook heeft de ACP elk jaar rond de jaarwisseling extra druk op de ketel gezet. En door persoonlijke ervaringsverhalen van politiemensen breed te delen, maakte de bond zichtbaar wat er écht speelt op straat. In Den Haag en zelfs op internationaal niveau dringt de ACP tot op heden aan op voldoende middelen en bevoegdheden voor politiemensen. Ook rond belangrijke momenten, zoals de NAVO-top dit jaar, zit de ACP aan tafel met de minister van Veiligheid & Justitie en werkgroepen bij de politie om verbeteringen af te dwingen.
Het vertrouwen van politiemensen
Ondanks de initiatieven van de ACP en andere partijen blijft de effectiviteit van de genomen maatregelen onderwerp van discussie. Veel politiemensen uiten hun twijfels over de huidige aanpak. Er is weinig vertrouwen dat de genomen stappen vanuit het ministerie van Justitie & Veiligheid en de werkgever daadwerkelijk leiden tot een aanzienlijke verbetering van hun veiligheid. Sterkere maatregelen en betere ondersteuning worden dan ook vaak voorgesteld door politiemedewerkers zelf, die zich hierin nog steeds niet altijd voldoende gehoord en beschermd voelen.
Meer actie en ondersteuning gevraagd
Hoewel de ACP zich al jaren inzet voor de aanpak van agressie en geweld tegen politiemensen is er nog veel werk te doen. Het geweld tegen agenten neemt toe en de urgentie van de situatie is duidelijk. De focus ligt niet alleen op het strenger straffen van daders, maar ook op het versterken van de psychologische en fysieke ondersteuning voor politiemensen die geconfronteerd worden met geweld en daardoor letsel oplopen.
De ACP blijft zich inzetten voor effectieve maatregelen en een veiligere werkplek voor politiemensen, maar ook voor een bredere maatschappelijke steun aan hen die de veiligheid van anderen waarborgen. Het ministerie van Justitie & Veiligheid en de werkgever hebben hierin – vanuit hun verantwoordelijkheid en de zorg voor in eerste instantie de eigen medewerkers – nog stappen te zetten.