Na weer een onrustige jaarwisseling, waarbij een groot aantal politiecollega’s gewond is geraakt, is de maat vol voor menig politieagent. Toch lijkt het erop dat de politiek opnieuw niet thuis geeft. “Het is te zot voor woorden dat de onrust in de samenleving wordt gericht op mensen in uniform en dat de politiek enkel zijn afschuw uitspreekt”, aldus ACP-voorman Ramon Meijerink. “Wij gaan samen met de andere politiebonden om tafel zitten, want er moet nu echt iets gebeuren.”
“Een collega van mij is zwaargewond geraakt door extreem geweld in de horeca. Ook zijn mijn collega’s opgeroepen voor een valse melding en werden zij opgewacht en beschoten met zwaar vuurwerk. Dit kan zo echt niet langer.” Dit is slechts een voorbeeld uit een reeks berichten die de ACP na Oud & Nieuw heeft ontvangen van politiemensen. Op meerdere plekken in het land was het onrustig en kregen de politie en andere hulpverleners het zwaar te verduren. Zo werd de confrontatie met de politie bewust opgezocht, waarbij collega’s zijn bekogeld met vuurwerk. Voor zover nu bekend, zijn bijna 200 politiemensen gewond geraakt.
Niets doen is geen optie
De politiek lijkt een landelijk vuurwerkverbod – waartoe de politie en politiebonden hebben opgeroepen – echter te verwerpen, maar komt niet met een oplossing voor het geweld tegen hulpverleners. Ramon Meijerink: “Terwijl het toch ook voor politici overduidelijk moet zijn dat niets doen geen optie is. Politiemensen zeggen terecht dat de werkgever (de overheid) ervoor moet zorgen dat zij veilig hun werk kunnen doen, alleen hebben ze daar weinig vertrouwen in. Wij zien ons daardoor net als jaren geleden opnieuw genoodzaakt om eens goed te kijken naar wat er moet gebeuren om een verandering teweeg te brengen.”
De ACP en andere politiebonden hebben eerdere jaren al aardig wat maatregelen geopperd, zoals een verbod op bezit, verkoop en afsteken van (knal)vuurwerk, hogere en zwaardere straffen en extra middelen en bevoegdheden voor de politie. Alleen wat zien we hiervan uiteindelijk terug in de praktijk? Er wordt niet doorgepakt. Rechters zouden bijvoorbeeld zwaarder straffen bij geweld tegen hulpverleners. Het gebeurt echter geregeld dat politiemensen met grote verbazing moeten aanhoren dat een dader toch een lagere straf krijgt opgelegd.
Respect
Niet alleen politiemensen veroordelen de incidenten die hebben plaatsgevonden tijdens Oud & Nieuw. Ook burgers laten van zich horen. Zo ontving de ACP onder meer het bericht onderaan dit artikel, waarin respect wordt uitgesproken voor politiewerk en nadrukkelijk de hoop dat dit niet vanuit de politiek op de achtergrond gaat verdwijnen. Inderdaad, het wordt hoog tijd dat de politiek doorpakt.
Ingezonden reactie
‘Wederom met zeer groot ongenoegen las ik op 1 januari weer de stukken in de kranten over het massale geweld dat tegen u en uw collega’s van brandweer en ambulance wordt gebruikt. Het is ongelooflijk en niet met woorden te beschrijven. Het maakt mij als normale burger ongelooflijk boos. Ik geef u groot gelijk dat dit aspect in groten getale niet meer geaccepteerd moet worden en dat u om de tafel gaat zitten. Maar ik hoop uit de grond van mijn hart dat dit niet vanuit de politiek op de achtergrond gaat verdwijnen.
Dit moet voor nu eens keihard aangepakt worden. Desnoods dagelijks in het landelijk nieuws laten terugkomen en zeer strikte maatregelen tegen het zogenaamde ‘schorriemorrie’. Ik wil u en uw collega’s in ieder geval bedanken voor jullie inzet op een veilig en normaal Nederland. En bij deze dan ook nog de beste en veilige wensen voor 2024. Vanuit mijn oogpunt alleen maar respect voor jullie.’