Praat en beslis jij graag mee?
Wij zijn op zoek naar politiemensen voor het bondsbestuur van de ACP. In die (vrijwillige) functie kun je je laten horen en beslis je mee over de toekomst van de politieorganisatie en de bond. Samen met de ACP kom je op voor de belangen van collega’s en het politievak.
Het bondsbestuur van de ACP bestaat uit maximaal 13 ACP-leden, politiemensen uit verschillende eenheden en vakgebieden. Zo kunnen we beslissingen nemen op basis van brede ervaring en kennis uit alle hoeken van de politieorganisatie. Ter versterking van ons bondsbestuur zoeken we nu nog twee politiemensen (ACP-leden). Wil jij samen met ons werken aan een sterke politieorganisatie en toekomstgerichte ACP?
- Het bondsbestuur komt circa 10x per jaar bijeen (en een enkele keer incidenteel). Je bereidt je voor door je in te lezen en je politiecollega’s naar hun ervaringen te vragen.
- Je hebt affiniteit met of kennis over een van de volgende onderwerpen: arbeidsvoorwaarden, ondernemerschap, organisatieontwikkeling, werving, veiligheid, financiën, digitalisering of werken met netwerken.
- Als bondsbestuurder ontwikkel je nieuwe competenties en doe je kennis op die je weer kunt gebruiken in je (politie)werk.
Bondsbestuurders Connie Smits (operationeel expert in Oost-Brabant)…
… en Patrick Fluyt (sectiecommandant ME in Oost-Nederland) vertellen je graag meer over het bondsbestuur van de ACP.
Is deze vrijwilligersfunctie goed te combineren met het werk bij de politie? Qua tijd en mogelijk uiteenlopende belangen?
Connie: “Als je tijdig plant en prioriteiten stelt, dan is het prima in tijd te combineren. Het is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Natuurlijk kan dat soms lastig zijn, want je team bij de politie vraagt immers ook je aanwezigheid en inzet. Ik houd voor ogen dat je als bondsbestuurder een belangrijke rol vervult voor collega’s en dat die dienst uiteindelijk wordt gevuld. Het is ook belangrijk om altijd goed in verbinding te blijven met je teamchef en hem of haar mee te nemen in bepaalde processen. Blijf vooral dicht bij jezelf.”
Patrick: “Vanuit mijn persoonlijke ervaring kan ik zeggen dat het bondswerk prima te combineren is met het reguliere werk bij de politie. Juist door midden in het werk te staan, vindt er naar mijn idee een positieve beïnvloeding plaats.”
Waarom ben je bondsbestuurder van de ACP geworden?
Connie: “Ik was al jaren actief in de eenheidsraad van de ACP in Oost-Brabant en wilde meer inzicht krijgen in de organisatie van een vakbond. Wie werken er achter de schermen? Hoe is de samenwerking met de werkgever en het ministerie van Justitie & Veiligheid? Daarnaast zag ik het als iets ‘buiten mijn comfortzone” en daar krijg ik juist energie van.”
Patrick: “Er zijn de laatste jaren veel ontwikkelingen geweest binnen de bonden en de politieorganisatie. Ik heb destijds de ACP mijn hulp aangeboden en binnen korte tijd maakte mij dat enthousiast voor de veranderingen waar wij voor staan. Dat we daar met elkaar invloed op kunnen hebben, dat is waar ik mij graag voor inzet.”
Wat brengt deze vrijwilligersfunctie jouzelf?
Connie: “Het belangrijkste voor mij is de inspraak en het mogen meedenken over de strategie van de vakbond. Ook levert het een bijzonder netwerk op, omdat je veel verbinding hebt met en binnen de verschillende politie-eenheden én met andere partners binnen de veiligheidssector.”
Patrick: “Ik raakte als OR-lid gefascineerd door de interne politiek en bestuurlijke dimensie van de medezeggenschap. Waarom doen we juist deze dingen? Waarom doen wij dat op die manier? Als bondsbestuurder krijg ik nu de kans om deze vaardigheden verder te ontwikkelen. Je bent actief in voor de ACP relevante (internationale) netwerken, onderhoudt contact met de medebestuurders, draagt de slagkracht en activiteiten van de bond uit in gesprekken met politiecollega’s en werkt fijn samen met de collega’s binnen de werkorganisatie van de ACP. De leden en de ACP-collega’s ‘zijn’ samen de ACP.”
Heb je misschien nog een leuke, mooie of indrukwekkende anekdote in relatie tot het bondsbestuur?
Connie: “Mijn interview aan EenVandaag vond ik een mooie ervaring. Dit heeft niet direct met het werk van een bondsbestuurder te maken, maar ik vond het een mooie kans. Persoonlijk vind ik dat we de afgelopen twee jaren, waarin ik al bondsbestuurder was, best veel zware dossiers hebben gehad. Dat heeft veel indruk op me gemaakt en daar heb ik veel van geleerd. Zeker voor het werk dat een bondsvoorzitter verzet, heb ik afgelopen jaren ook veel respect gekregen.”
Patrick: “Binnen het bondsbestuur van de ACP worden discussies soms op het scherpst van de snede gevoerd. Dit gebeurt daarentegen wel altijd met respect voor de medebestuurders. Dat maakt het voor mij een veilige en leerzame omgeving. En op die manier komen we vooruit, in het belang van politiemensen en het politievak.”
KIJK HIER VOOR HET FUNCTIEPROFIEL VAN EEN (VRIJWILLIG) BONDSBESTUURDER