Veel gestelde vragen Wet Toekomst Pensioenen

Wat is pensioen? Expand

Pensioen is je inkomen als je stopt met werken. Dat heb je nodig zodat je op je oude dag niet meer hoeft te werken en toch genoeg geld hebt. In Nederland bestaat je pensioen uit drie onderdelen/pijlers: 1: het pensioen dat je krijgt via de overheid, 2: het pensioen dat je krijgt via je werkgever en 3 het pensioen dat je zelf kunt regelen.

  1. Je pensioen via de overheid: de basis van dit pensioen is de AOW: de algemene ouderdomswet. Als je in Nederland woont of hier belasting betaalt, heb je recht op deze uitkering. Wie werkt betaalt  belasting en van deze belasting betaalt de overheid de AOW. Je spaart hier niet voor. 
  2. Het pensioen dat je opbouwt via je werkgever. Samen met je werkgever spaar je voor dit aanvullend pensioen. Dat pensioen komt boven op je AOW. Het pensioen dat je van de overheid krijgt. Dit geldt niet voor iedereen, maar wel voor heel veel werknemers. Bijvoorbeeld als je werkt in de zorg, in de bouw, of voor de overheid. De pensioenpremie die jij en je werkgever sparen, wordt belegd. Op die manier kan je pensioen groeien, zodat je voldoende inkomen hebt als je later stopt met werken. Een belangrijk verschil met de AOW is dat je wel geld spaart.
  3. Het pensioen dat je zelf kunt regelen, dat is bijvoorbeeld een lijfrente, of een pensioenverzekering.

In deze drie pijlers is geregeld dat wanneer je niet kunt werken of minder kunt werken, omdat je ziek bent, een uitkering kunt krijgen van de overheid. 

 

Waarom is pensioen belangrijk? Expand

Pensioen is nodig zodat iedereen in Nederland, als hij of zij oud is niet meer hoeft te werken en toch een goed inkomen krijgt. Om dit voor elkaar te krijgen moeten we hier met zoveel mogelijk mensen geld voor sparen. Je betaalt de pensioenpremie wel voor jezelf, maar in je eentje kun je niet alle risico’s dragen. Je kunt bijvoorbeeld eerder overlijden, dan wil je dat je partner ook een uitkering krijgt, maar misschien wordt je wel 100 dan wil je ook geld blijven krijgen tot het einde van je leven. 

Daarom kan je het beste met een zo’n groot mogelijk groep geld opzij leggen voor de pensioenen, dan blijft het pensioen voor iedereen betaalbaar.

Waarom komt er een nieuw pensioenstelsel? Expand

Het pensioenstelsel dat we nu hebben is een goed stelsel. De meeste werknemers bouwen pensioen op, bovenop hun AOW. Bij  werknemers gaat er voldoende premie in en we doen het als collectief met zijn allen en solidair om zo de beste resultaten te behalen. Dit houden we zo in het nieuwe stelsel. Er is echter ook best wel veel chagrijn over het huidige stelsel, met name bij gepensioneerden. Die hebben al 10/12 jaar geen verhoging van hun pensioen gehad. Hun pensioen stijgt niet mee met de prijzen. Vorig jaar is er wel veel pensioenverhoging aan mensen uitgedeeld, maar dat kon gebeuren dankzij de nieuwe aangekondigde regels. Daarnaast denken veel jongeren, dat wanneer zij met pensioen gaan het geld op is. De middengroepen vinden het ook een lastige materie, waardoor er minder draagkracht ontstaat voor het huidige stelsel en dat moeten worden voorkomen. Daarom wordt het stelsel aangepast.

De afgelopen jaren is het pensioen verhoogd, zijn de nieuwe regels wel nodig? Expand

Het probleem met het oude pensioenstelsel was dat het uitging van de vaste pensioenaanspraak. Dat betekent een zeker pensioen, met hoge buffers, waardoor er weinig geïndexeerd kon worden. Alleen werd in de praktijk duidelijk dat dit systeem niet meer werkte, omdat mensen wel gekort werden op hun pensioen. Daarom zijn we nu afgestapt van een zeker pensioen, de buffers zijn niet meer nodig. Hierdoor kunnen de pensioenen wel weer geïndexeerd worden. Omdat pensioenfondsen nu al in de geest van het nieuwe stelsel mogen handelen, plukten gepensioneerden de afgelopen tijd de vruchten van de nieuwe regels. 

Wanneer gaan we iets merken van het nieuwe stelsel? Expand

De nieuwe pensioenwet is ingegaan sinds 1 juli 2023, toch zullen de meeste mensen nog niet veel van deze wet merken. Per 1 januari 2024 verandert al wel de startleeftijd waarop mensen moeten beginnen met pensioenopbouw bij hun werkgever. De leeftijd gaat van 21 naar 18 jaar. De vakcentrales gaan afspraken maken over de premies en pensioen ambities en ze kijken of de nieuwe regels ook van toepassing zijn op de oude opgebouwde pensioenen.  

Deze afspraken worden voorgelegd aan de achterban en aan de pensioenfondsen. Pas daarna worden er besluiten genomen en zorgen de pensioenfondsen en de vakcentrales er samen voor dat de afspraken goed en zorgvuldig worden ingevoerd. De partijen nemen hier net zoveel tijd voor als nodig is. De pensioenfondsen gaan pas over als de alle besluiten en afspraken duidelijk zijn, dit kan zijn is 2025, 2026, 2027 of als laatste datum 1 januari 2028. Vanaf het moment dat jouw pensioenfonds overgaat krijgen mensen ook de cijfers binnen van het oude stelsel en het nieuwe stelsel. Pas dan wordt duidelijk wat de overgang precies gaat betekenen voor individuen.

Gaat alles veranderen in het nieuwe stelsel? Expand

Nee, er blijft veel hetzelfde. De verandering zit in de berekening van de hoogte van het pensioen, maar je blijft gewoon AOW ontvangen via de overheid. En het aanvullend pensioen blijft een arbeidsvoorwaarde.  Je kan nog steeds tot op zekere hoogte kiezen wanneer je met pensioen gaat, door je pensioen iets naar voren te halen. Het partnerpensioen, wezenpensioen blijft hetzelfde en ook de pensioenopbouw bij arbeidsongeschiktheid gaat door.

Waarom is er angst voor het nieuwe stelsel? Expand

Mensen zijn bang dat hun pensioen gekort wordt. Dit hangt af van de financiële positie van jouw pensioenfonds op het moment van de overgangsdatum. Dit is ook op dit moment het geval: wanneer de financiën van je pensioenfonds niet op orde zijn, dan wordt het pensioen verlaagd. De vakcentrales gaan proberen de pensioenuitkeringen die de mensen voor de overgang hadden te laten behouden en dus onrust tegen te gaan.

De pensioenen worden in het nieuwe stelsel belegd, krijg ik elke maand een ander pensioenbedrag? Expand

Nee, het pensioenbedrag mag maar één keer per jaar worden aangepast. Deze ene keer per jaar zal vaker een verhoging dan een verlaging zijn. Wordt het pensioen wel verlaagd, dan is er binnen het stelsel een systematiek die ervoor zorgt dat dit beperkt blijft.

Waarom wordt het pensioengeld belegd? Expand

Om het pensioenfonds betaalbaar te houden. Op een spaarrekening levert het veel minder op, dan wanneer je het pensioenbedrag belegd. Bij beleggen gaat de premie eerder omhoog en anders blijft je pensioen laag. Door collectief te beleggen kun je er veel beter voor zorgen dat je beleggingen heel goed kan spreiden, in vastgoed, in obligaties, in aandelen enzovoort, de juiste mix zorgt ervoor dat de beleggingen goed gebeuren.

Wordt het pensioengeld ook al belegd in het huidige stelsel? Expand

Ja, in het huidige stelsel worden premies ook belegd. Vervolgens wordt de pensioenuitkering voor het grootste gedeelte betaald uit de opbrengsten.

Kan er beloofd worden dat pensioenen nooit worden verlaagd? Expand

Nee, dat kan niet worden beloofd, er kan net als nu worden gekort op de pensioenen. Wel proberen de pensioenfondsen hier buffers voor op te bouwen, maar wordt er jaren achtereen verlies geleden, dan zullen de pensioenen uiteindelijk worden verlaagd. De vakcentrales zullen er zoveel mogelijk aan doen, om deze verlaging te voorkomen.