De gebruiker betaalt
Festivals, wedstrijden en andere grote evenementen brengen spektakel, spanning en bakken met geld op. Maar terwijl organisatoren en sportbonden profiteren van volle stadions en uitverkochte festivals, draaien politiemensen overuren om de boel veilig te houden. En wie betaalt daarvoor? De belastingbetaler. Dat is niet alleen oneerlijk, het is ook onhoudbaar. Het is tijd om de rollen om te draaien: wie gebruikt, betaalt.
Stel je een zaterdagavond voor. Een risicowedstrijd staat op de agenda. Honderden politiemensen draaien een dienst, velen uit hun vrije weekend geroepen. Van het stadion tot de binnenstad en de stations: overal wordt blauw ingezet om de boel in de hand te houden.
Politie-inzet: een onzichtbare rekening
Terwijl evenementorganisatoren en sportbonden recordwinsten boeken, draait de belastingbetaler op voor de kosten en blijven politiemensen achter met een compleet scheve werk-privébalans. ACP-voorzitter (a.i.) Ramon Meijerink: “Politiemensen zijn geen eindeloze bron van mankracht. Hun gezondheid, motivatie en toekomst komen in het geding. Het vertrouwen in de overheid brokkelt af als structurele problemen niet worden aangepakt. Dit kan niet langer. Het is tijd om verantwoordelijkheid te nemen en een eerlijke verdeling van lasten te eisen.”
Wie wint, betaalt
De oplossing is simpel én rechtvaardig: de kosten voor extra politie-inzet bij risicovolle evenementen moeten worden verhaald op de organisatoren. Grote voetbalwedstrijden, festivals of andere evenementen met een verhoogd risico op geweld, de meerkosten voor extra politiemensen gaan niet langer ten koste van de belastingbetaler, maar worden doorberekend aan de partijen die ervan profiteren.
In Duitsland werkt dit al. In Bremen betaalt de Duitse voetbalbond (DFL) sinds 2014 een deel van de meerkosten voor politie-inzet bij risicovolle wedstrijden. Dit scheelt miljoenen aan belastinggeld én zet organisatoren aan om slimmer en veiliger te plannen. Waarom doen wij dit in Nederland nog altijd niet?
Structurele oplossing: investeren in veiligheid én politiemensen
Door deze maatregel in Nederland in te voeren, kan structureel worden geïnvesteerd in de politie. Dit geld kan direct terugvloeien in:
- Meer politiemensen: Het structureel versterken van de capaciteit, zodat de werkdruk omlaag gaat en de veiligheid omhoog.
- Gezondheid en herstel: Extra middelen voor herstelprogramma’s, mentale ondersteuning en betere arbeidsvoorwaarden voor politiemensen. Wie er altijd staat voor de veiligheid van anderen verdient zelf ook bescherming.
- Slimmere middelen: Investeren in technologie en training om politie-inzet efficiënter en veiliger te maken.
“Dit is geen extra luxe. Dit is keihard nodig”, benadrukt ACP-voorzitter (a.i) Ramon Meijerink. “Te lang hebben we geprofiteerd van de grenzeloze inzet van politiemensen, zonder dat de winsten daarvan terugvloeien naar de mensen die dit mede mogelijk maken.”
Voorkomen is beter dan genezen
Politievakbond ACP is van mening dat als organisatoren weten dat ze een deel van de rekening moeten betalen, dat ze anders gaan kijken naar de veiligheid van hun evenementen. Denk aan:
- Strakkere planning: Minder chaotische evenementen en slimmere logistiek om risico’s te beperken.
- Meer eigen beveiliging: Professionele particuliere beveiliging neemt taken over die nu bij de politie terechtkomen.
- Betere samenwerking: Nauwere afstemming met lokale overheden en veiligheidsdiensten om escalaties te voorkomen.
Het resultaat? Minder druk op de politie en veiligere evenementen voor iedereen.
Politiecapaciteit terug naar waar die hoort
Deze maatregel betekent niet dat de politie een commerciële dienstverlener wordt. Integendeel, de politie blijft altijd kosteloos beschikbaar voor reguliere politietaken, zoals noodhulp, opsporing en wijkagenten in de buurt. Maar door de rekening van grootschalige evenementen neer te leggen waar die hoort, krijgen agenten de ruimte om zich weer te richten op hun échte taak: bescherming en veiligheid van burgers, 24/7.
ACP-voorzitter (a.i.) Ramon Meijerink: “De politie is er voor de samenleving, niet als gratis beveiligingsdienst voor grote commerciële evenementen. Dit voorstel zorgt ervoor dat we politiemensen terugkrijgen in de wijk, op straat en op plekken waar ze écht nodig zijn.”
Tijd voor actie
Dat de belastingbetaler opdraait voor miljoenen euro’s aan veiligheid bij commerciële evenementen, terwijl de organisatoren en clubs recordwinsten boeken? Dat is onhoudbaar. De tijd van vrijblijvendheid is voorbij.
Dit voorstel zorgt voor een eerlijke verdeling van kosten, maakt organisatoren medeverantwoordelijk en biedt de politie de broodnodige middelen om te investeren in mensen, gezondheid en preventie. Politiemensen verdienen meer steun, minder druk en een eerlijke behandeling.
In de media
Vandaag (woensdag 5 februari 2025) ook in: